Transformatie

Geschreven door Hans Joosten

Hans is founding partner van DPoC. Power up your strategy, power up your change.

transformatie

28/04/2021

Onlangs heb ik in een interview mijn ervaringen met transformaties en leiderschap gedeeld. Maar wat houdt dat nu in? Volgens het woordenboek ‘Van Dale’ is veranderen: “anders worden” en transformeren: ‘(om)vormen’. Het model van Gouillart en Kelly (1996) geeft aan dat een bedrijfstransformatie “een geïntegreerd herontwerp van de genetische architectuur van het bedrijf is”. Het raakt dus de kern van het bedrijf en het vindt van binnenuit plaats, terwijl veranderen meer aan de buitenkant plaatsvindt. Transformatie kent een aantal stappen zoals her-kaderen (missie, visie), her-structuren (fitheid), revitaliseren (groei) en vernieuwen (innovatie). Vanuit mijn eigen ervaringen heb ik leiding kunnen geven aan alle facetten met aantal voorbeelden:

  • De introductie van het eerste digitale platform binnen Nederland;
  • Het begeleiden van een digitale transformatie van kritieke bedrijfsprocessen;
  • Het integreren van aangekochte bedrijven binnen een groot bedrijf.

Kenmerkend is dat bij transformaties er één factor is dat een onmiskenbare rol speelt bij leiderschap: de mens! Het vermogen om om te gaan met mensen is een van de essentiële  leiderschapskenmerken. Uit ervaring kan ik aangeven dat de leider zelf ook zal veranderen! Het doel is om de transformatie succesvol te kunnen afronden met oog voor de lange termijn van de onderneming. Navigerend en bewust leiderschap is dan een voorwaarde tot succes!

Kees van der Vleuten – DPoC

Navigator

Lees ook…

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *