Uitgangspunten van verandering

Geschreven door Hans Joosten

Hans is founding partner van DPoC. Power up your strategy, power up your change.

Uncategorized

22/01/2020

Bedrijven die mee willen blijven doen in hun markt zullen continue moeten blijven innoveren. Om te innoveren zul je moeten veranderen en dus in actie moeten komen. Innoveren betekent ook op een andere manier gaan werken. De andere manier van werken leidt tot nieuwe en betere uitkomsten. Een bekende uitspraak is: niet elke verandering is een verbetering, maar voor elke verbetering is wel een verandering nodig.

Hoe start je nu een succesvol veranderingstraject waar medewerkers op een andere manier moeten gaan werken? Om te veranderen en dus op een andere manier te gaan werken zijn drie  uitgangspunten van belang.

#1. Het eerste uitgangspunt is dat medewerkers de capaciteit en competenties zouden moeten hebben om de nieuwe manier van werken aan te kunnen. Hierbij zou je de vraag kunnen stellen: “Vragen wij niet te veel van onze medewerkers om op een andere manier te gaan werken?”

#2. Daarnaast zouden de medewerkers gemotiveerd moeten zijn om op een andere manier te gaan werken. Ze zouden de andere manier van werken echt moeten willen. Hierbij zou je de vraag kunnen stellen: “Weten de medewerkers de reden en noodzaak waarom er op een andere manier gewerkt moet gaan worden?”

#3. Als laatste uitgangspunt zouden alle medewerkers in gelegenheid gesteld moeten worden om op een andere manier te kunnen gaan werken. Het is dan ook van groot belang dat alle belanghebbenden zoals aandeelhouders, directie, ondernemingsraad en klanten de verandering ondersteunen. Hierbij zou je de vraag kunnen stellen: “Hebben alle medewerkers de juiste middelen en ondersteuning om op een andere manier te kunnen gaan werken?”

Voorafgaand aan een veranderingstraject beoordeelt Dutch Power on Change in hoeverre een organisatie, die graag wil innoveren, voldoet aan deze drie uitgangspunten. Wil je meer weten over jouw uitgangspunten van verandering? Neem contact op met Jeroen Walraven of Hans Joosten of kijk eens op www.dutchpoweronchange.com.

Lees ook…

Gastcollege Fontys

Gastcollege Fontys

Op vrijdag 18 maart heeft Jeroen Walraven van Dutch Power on Change twee gastcolleges gegeven aan ruim 100 tweedejaars...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *